Een hogere efficiency en lagere kosten. Een producent en ontwikkelaar van contactlenzen wilde een complete verbeterslag maken. Dat is gelukt in samenwerking met het innovatieve bedrijf METAL machinebouwers, dat Armac Industrial Automation inschakelde voor een geavanceerde robotisering in de vorm van een 6-assige robotarm.

Armac werkt vaker samen met METAL machinebouwers uit Nijverdal. “We hebben in de loop van de jaren een goede relatie opgebouwd op het gebied van innovatieve robotoplossingen”, vertelt directeur Roland Geurts van Armac. “Ook dit was een mooi robotproject. Er lag een vraag waarvoor wij het antwoord hebben bedacht. Het is mooi dat we als Armac op deze manier onze kennis van robotica kunnen inzetten en verder ontwikkelen.” 

In dit specifieke project is de eindklant een ontwikkelaar, producent en verkoper van contactlenzen. “Het bedrijf wilde de efficiency verhogen en kosten verlagen”, vertelt software engineer Tim van Marwijk van Armac. “Waar voorheen handmatig het halffabricaat werd samengesteld, hebben wij deze handelingen geautomatiseerd. De operator zorgt alleen nog voor de bevoorrading. Foutmarges worden hierdoor verkleind, de nauwkeurigheid neemt toe, de productiecapaciteit verdubbelt en er is veel meer consistentie.”


Verfijnd en precies
Het productieproces bij het contactlenzenbedrijf is verfijnd en erg precies. De drie belangrijke parameters temperatuur, hoeveelheid wax en drukkracht moeten tot in detail kloppen. De productie is gekoppeld aan het online ordersysteem, maar ook aan de voorbewerking van de lensproductie.  

Armac leverde de robotbesturing met bijbehorend paneel, software en hardware engineering van de gehele robotcel. De klant zorgde in dit geval zelf voor bekabeling en montage. De software engineers van Armac boden ondersteuning bij het opzetten van de interfacing tussen de plc van de machine en het bedieningspaneel. 

Tussen de partijen is er kennis gedeeld over het opzetten van communicatie tussen een pc-applicatie en een plc. De kennis van Armac met betrekking tot het Siemens S7 protocol kwam goed van pas. De machines, die door METAL machinebouwers zijn gebouwd, bevatten veel componenten die door middel van het industriële protocol Profinet, waarmee communicatie tussen industriële apparaten wordt mogelijk gemaakt, met de plc communiceren. Zoals de 2D QR-codescanners, de hotmelt en rgb-ledverlichting, die de ‘mood’ van de machine aangeeft. 

Voor de eindklant was het een pilotproject dat vanuit het moederbedrijf nu wereldwijd wordt uitgerold. Inmiddels is de eerste machine nu plug and play gereed. Deze staat al bij de eindklant, waar deze momenteel uitvoerig getest wordt. 

Samenwerkingspartner METAL machinebouwers kijkt tevreden terug op het project. “METAL machinebouwers heeft haar succes bewezen in speciaalmachinebouw”, zegt Marcel Prinsen,  technisch directeur van METAL machinebouwers. “Zodra de problemen complexer worden, halen we Armac erbij. Zij vormen dan samen met onze engineers het brein achter de oplossing en Armac ontzorgt ons dan verder met het hoge niveau van machinebesturingen, zoals servo-besturingen.”

 

Foto door Eva Prinsen